Alles over Fabienne

Even voorstellen...

Fabienne, Fab, Fabosaurus, illustrator, cartoonist, striptekenaar, vrouwtje dat altijd maar tekent, theeleut, etc.-etc. Er zijn zoveel verschillende manieren om mij te benoemen, maar wie ben ik nou écht? Laat ik me even voorstellen:

 

 

Ik ben Fabienne de Hoop, illustrator & cartoonist. Na tijdenlang gewerkt te hebben onder de naam ‘Fabosaurus’ heb ik het besluit genomen om mijzelf niet langer meer te verstoppen achter een pseudoniem.

Al sinds 1991 draag ik de naam ‘Fabienne’ en het scheelt maar een paar jaar voor ik mijn eerste tekening op papier zette. Tekenen, illustreren en verhalen visualiseren is van jongs af aan al mijn passie. En juist die redenen maakt het een logische stap voor mij als ondernemer om verder te gaan onder mijn eigen naam.

 
Illustrator en cartoonist Fabienne de Hoop
Alles over de werkplek van Fabienne de Hoop

Wat betekent het om illustrator en cartoonist te zijn?

Voor mij is het een vorm van verhalen vertellen, het allerliefst met een vleugje humor of een knipoog. Het visualiseren van een onderwerp, activiteit, dienst of complex proces is mijn specialiteit. Niet alleen mijn eigen gedachtespinsels verwoord ik met illustraties, maar ook de verhalen van opdrachtgevers. Hoe leuk is dat?!

Tekenen is voor mij net zo vanzelfsprekend als ademenen. Ik doe het al zolang als ik me kan herinneren en het is een manier om mijzelf te uiten en werkt het kalmerend.

Op de illustratie zie je hoe ik er het merendeel van mijn tijd bij zit. Met een voorraad aan thee en water, inspiratie en to do lijstjes op de muur achter mij en natuurlijk mijn teken- en werkapparatuur. 

Wat kan ik voor jou (be)tekenen?

Ben jij op zoek naar een visuele verhalen verteller, een illustrator met een unieke eigen stijl, een cartoonist met humor of een striptekenaar met een rijke verbeelding? Dan heb je in mij het complete plaatje gevonden! Ik help je graag verder met het tekenen van jouw ideeën.

.

Fabienne de Hoop visualiseert jouw verhaal

Veelgestelde vragen

Alles wat je maar wilt weten over Fabienne

Ondanks mijn passie voor illustreren ben ik afgestudeerd als grafisch vormgever. Na de havo ben ik begonnen aan de kunstacademie St. Joost in Den Bosch, maar helaas ben ik na 6 maanden al gestopt.

De opleidingen die ik uiteindelijk wél heb afgerond zijn:
2011- 2015 – SintLucas Boxtel – MBO Grafisch ontwerp & Media
2013 – 2015 – University of Northampton – HBO Graphic Communication

Jarenlang heb ik dag in, dag uit getekend en gewerkt aan mijn vaardigheden. Wellicht heb ik talent, maar ik heb jaren gewerkt om op mijn huidige niveau te komen. “Always keep drawing!”

Tijdens mijn tijd op het SintLucas heb ik het geluk gehad een stage te vinden als illustrator. In mijn laatste jaar liep ik daarom niet als vormgever, maar als illustrator stage bij het bedrijf Kidsmarketeers en bij cartoonist Tom van Wanrooy van The Cartoon Factory. Bij beide bedrijven heb ik ontzettend veel mogen leren.

Om mijzelf te blijven ontwikkelen ben ik in 2018 en 2019 de tekencursus gaan volgen bij Atelier Gabriële. Dit heeft mij erg veel inzichten gebracht die ik nog steeds dagelijks gebruik in mijn werk. Daarnaast probeer ik maandelijks (naakt) model te tekenen.

Ik werk over het algemeen met Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. Wanneer ik op mijn iPad Pro teken, maak ik gebruik van de app Procreate.

Al sinds mijn 14e maak ik trouw gebruik van de tekentablets van Wacom. Ruim 10 jaar tekende ik op verschillende modellen van de Wacom Intuos.

Momenteel werk ik met:
– Wacom Cintiq 22HD
– Wacom Cintiq 13HD
– iPad Pro + Apple Pencil

Die vraag heb ik mijzelf jaren afgevraagd, zeker omdat ik nooit de juiste opleiding heb gevolgd om mijzelf officieel illustrator te kunnen noemen. 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je altijd blijft tekenen, maar wat nóg belangrijker is met plezier blijven tekenen. Het kost veel tijd, energie en zal zeker niet vanzelf aankomen waaien. Probeer veel van andere te leren, volg een opleiding of cursus en werk aan je eigen stijl en portfolio. Wat maakt jou uniek? En waarom wil je illustreren? Wat kan jij voor iemand (be)tekenen? 

Bedenk goed of je alleen wilt tekenen als ontspanning of om je eigen gedachtes op papier te zetten. Of dat je ook bereid bent om ruim 8 uur per dag te tekenen in opdracht van een ander. Als illustrator zal je altijd te maken hebben met de mening en ‘smaak’ van een ander, dus zorg dat je goed de beslissingen in je werk kan onderbouwen.

In 2019 heb ik de ontzettend waardevolle training gevolgd Haal meer werk uit je illustraties‘. Daar kreeg ik de handvaten die ik nodig had om mijzelf zelfverzekerder en professioneler in de markt te kunnen zetten. 

Je maakt dagelijks een sprong in het diepe, leer te genieten van het water. 😉

En nu gaan we aan de slag!

Allereerst lever jij een aantal duidelijke foto’s aan van de personen die ik kan gaan tekenen. Daarnaast is het belangrijk dat je een korte beschrijving meestuurt. Wat zijn unieke karakteristieken en kenmerken? Hobby’s, sport, kledingstijl? Ondanks dat mijn tekenstijl niet 100% realistisch is, wil ik graag dat mijn portretten zo herkenbaar mogelijk zijn.

Op basis van jouw aangeleverde foto’s en informatie ga ik aan de slag. Van schets tot eindresultaat zal jij bij het proces betrokken zijn. Hiermee creëren wij een portret dat volledig naar wens is!

Meer vragen? Neem dan contact op.

Zoals je maar wilt! Luxe hè? 😉 
Omdat ik digitaal werk kan ik de illustraties in vrijwel elk formaat opmaken, van postzegel tot poster of van e-mailhandtekening tot Facebook header.
Ik kan het je allemaal opleveren in .jpg, .eps, .svg, .png of .pdf.

Weet je niet welk bestandstype het meest geschikt is voor jouw uiting?
Met mijn kennis als grafisch vormgever en UX/UI-designer kan ik je goed adviseren.

Als illustrator en cartoonist doe ik niks liever dan de verhalen visualiseren van mijn opdrachtgevers. Helaas ontbreekt het hierdoor wel aan tijd om ‘mijn’ verhaal op papier te zetten.

Met de strip ‘Leven met Fab vertel ik in 3 tot 4 plaatjes op humoristische wijze de dingen die ik in mijn dagelijkse leven meemaak, bedenk of ervaar. Deze strip ben ik in 2015 gestopt, maar zou ik dolgraag weer oppakken.

Wil jij een bijdrage leveren aan ‘mijn’ verhaal en helpen de strip Leven met Fab te realiseren? Dat kan! Via Paypal kan je al met maar liefst 1 euro een bijdrage leveren. Dat is voor jou één kopje koffie minder, maar voor mij een wereld van verschil. Met slechts één euro kan ik namelijk al de eerste strip gaan uitwerken.

Ga naar paypal.me/byfabosaurus en maak een donatie.